Pralinki rocher

Składniki:

  • 80g cukru pudru
  • 50ml wody
  • 250g pokrojonych migdałów
  • 200g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wykładamy blachę pergaminem. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, mieszamy aż się rozpuści, później zwiększamy ogień i intensywnie gotujemy, aż powstanie jasny karmel. Wtedy wsypujemy migdały i mieszamy, aż wszystkie się pokryją karmelem. Wykładamy je teraz na pergamin równą warstwą i pieczemy jakieś 15 minut aż staną się złociste i suche. Dajemy im wystygnąć. W naczyniu z podwójnym dnem rozpuszczamy czekoladę, wsypujemy do niej uprażone migdały i mieszamy aż wszystkie oblepi czekolada. Do małych papilotek na pralinki, nakładamy łyżeczkę masy i dajemy zastygnąć.

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. asieja
    Gru 25, 2011 @ 17:01:48

    lubię chrupac migdały, w czekoladzie jeszcze fajniej.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: