Konfitura z pomarańczy- szybka wersja

Jeden z wielu przepisów na konfitury z pomarańczy, lecz zdecydowanie najszybszy. Bez długotrwałego gotowania całych pomarańczy, bawienia się w krojenie skórki i innych takich atrakcji. Pełnia smaku, minimum nakładu czasu. Świetna do wprowadzenia zimowego akcentu do świątecznych wypieków.

Składniki:

  • 10 pomarańczy
  • 350g cukru
  • Przyprawy do smaku, jeśli chcemy

Przygotowanie:

Pomarańcze myjemy dokładnie, czyszcząc skórkę szczoteczką i ścieramy z nich skórkę na małych oczkach tarki, uważając, żeby nie zetrzeć zbyt dużo białej części, bo ona powoduje goryczkę. Teraz zdejmujemy z nich pozostałą skórkę i staramy się wykroić „fileciki” z każdej pomarańczy, to znaczy wykrajamy małym nożem małe kawałeczki z osłonek, żeby nie dostało się dużo białej skórki, chociaż nie dajmy się zwariować, nie musi być aż tak dokładnie. Do rondelka wkładamy skórkę, kawałki pomarańczy, sok wyciśnięty z resztek pomarańczy i cukier. Podgrzewamy masę, aż cukier się rozpuści i gotujemy, żeby bulgotało cały czas. Gdy pomarańcze zaczną się rozpadać i konsystencja będzie w miarę jednolita, a masa lekko zgęstnieje (bardziej zgęstnieje jak się ochłodzi), zestawiamy z ognia, przelewamy do słoiczków i cieszymy się słonecznym smakiem tych pysznych konfitur.

Uwagi do przepisu:

– Jeśli lubimy, możemy konfiturę doprawić np. gałką muszkatołową lub goździkami, czy imbirem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: