Krem cytrynowy- lemon curd z malinowym sosem (łatwa wersja, bez jajek)

Nie jest to typowy lemon curd, robiony na bazie żółtek, nad którym trzeba stać i mieszać do nieprzytomności, żeby nie podgrzał się za mocno i jajka się nie ścięły. To zdecydowanie prostsza wersja, moim zdaniem równie dobra, ale o wiele mniej pracochłonna.

Składniki na 2 porcje:

Na krem:

  • 200ml śmietanki 30%
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 150g cukru

Na sos malinowy:

  • Garść malin, mogą być mrożone
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Śmietankę wlewamy do rondelka, dosypujemy do niej cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa się ociepli i cukier rozpuści. Wtedy dodajemy do masy skórkę otartą z jednej cytryny i sok. Gotujemy, aż masa zacznie wrzeć, cały czas mieszając ok. 2-3 minuty. Gorącą masę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, żeby krem mógł stężeć. Lemon curd, jest pyszny sam, ale dobrze pasuje do niego sos np. z malin lub owoców leśnych. Wystarczy do rondelka włożyć owoce, posypać je cukrem i poczekać aż wydzieli się sok, a cukier rozpuści i owoce lekko rozpadną. Pozwalamy mu wystygnąć i możemy nim polać wtedy krem, kiedy już będziemy podawać.

Uwagi do przepisu:

– Może Wam się wydawać podczas gotowania, że masa jest za rzadka i nigdy nie zgęstnieje, ale możecie mi wierzyć, że po włożeniu do lodówki na 2-3 godziny zyska odpowiednią, kremową konsystencję.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: