Świąteczne czekoladowe choinki

Doskonały pomysł na prezent, nie tylko dla łasuchów. Pięknie wyglądające, całkowicie jadalne choinki, które możemy podarować bliskim, lub hedonistycznie delektować się nimi w samotności, każdy sposób dobry, jeśli tylko poczujecie dzięki niemu magię Świąt. Pomysł zaczerpnięty z telewizji śniadaniowej.

Składniki na 2 choinki:

  • 300g czekolady mlecznej
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 100g masła
  • 10 cukierków truflowych miękkich
  • 3/4 paczki orzechowej granoli
  • 100g rodzynek
  • Inne bakalie opcjonalnie
  • Trochę cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Czekolady pokruszone na kawałki rozpuszczamy razem z masłem, w naczyniu z podwójnym dnem. Jak się rozpuści całkowicie, dodajemy bakalie i granolę i mieszamy, żeby powstała zbita masa, z której później na papierze do pieczenia formujemy płaskie (ok 1cm grubości) kółka, różnej średnicy, od największego do najmniejszego. Na jedną choinkę potrzeba ok. 9 części, największe kółko ma jakieś 12cm, stopniowo zmniejszamy średnice, formujemy jeszcze nieduży czubeczek na zakończenia choinek. Koła muszą zastygnąć, wtedy możemy je posklejać roztopionymi cukierkami truflowymi- nakładamy na środek koła kulkę z ciepłej trufli i przygniatamy mniejszym krążkiem, postępujemy tak, aż utworzy się stożek. Teraz schładzamy całość, żeby się wszystko połączyło i posypujemy cukrem pudrem z góry przez sitko, jakby padał na nią śnieg. Teraz tylko wystarczy owinąć choinkę w celofan, przewiązać wstążką i obdarować bliskich i przyjaciół.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: