Kapuśniak

Żeby nie było wątpliwości moi drodzy, to jest prawdziwy kapuśniak, a nie jego smutna wersja „zupa z kapusty”:) Nie jest dietetyczny, aczkolwiek świeży i niezbyt tłusty, najlepszy zawsze po kilku dniach od ugotowania.

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 4 duże ziemniaki
  • Duża marchew
  • 1 cebula
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 50 dkg kiszonej kapusty
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka majeranku
  • Pieprz
  • 2-3 łyżki mąki do zasmażki

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrojone w kostkę, startą grubo marchew, zalewamy bulionem i gotujemy, dokładając do garnka jeszcze skórę odkrojoną od boczku wędzonego. Gotujący się wywar uzyska w ten sposób wędzony posmak. Jak ziemniaki będą już prawie miękkie dokładamy kapustę. Jeśli będzie zbyt kwaśna, można ją przepłukać, ale do kapuśniaku nie jest to konieczne. Wystarczy ją trochę pokroić i wrzucić do garnka. Resztę boczku kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z pokrojoną cebulką. Po podsmażeniu wrzucamy do zupy. Dalej gotujemy i w trakcie przyprawiamy majerankiem, koncentratem pomidorowym i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę. Mąkę przypalamy na suchej patelni, ciągle ją mieszając a raczej rozcierając by nie było grudek. Jeśli ma już lekko brązowy kolor, dodajemy zimną wodę i doprowadzamy zasmażkę do konsystencji gęstej śmietany. Zasmażką zagęszczamy kapuśniak i gotowe.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: