Odwrócona tarta jabłkowo- karmelowa

Zastanawiałam się dziś, jakie ciasto upiec. Zdecydowałam się na prostą, słodką, niezbyt ciężką tartę, bo jak to bywa z klasycznymi francuskimi przepisami połączenia zawsze są trafione. Tak też jest w tym przypadku… Karmel i jabłka.

Składniki:

  • 200g mąki
  • 250g cukru
  • 2 jajka
  • 140g masła
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • 50ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, 100g cukru, jajka, 120g miękkiego masła i szczyptę soli wkładamy do miski i mieszamy mikserem na średnich obrotach do powstania w miarę jednolitych grudek. Wtedy ugniatamy je w kulę i wkładamy w torebce foliowej na chwilę do lodówki. Teraz trzeba przygotować karmel: do rondelka wsypujemy 150g cukru, wlewamy wodę i łyżkę masła, na średnim ogniu mieszamy, aż cukier się rozpuści, wtedy dajemy większy ogień i gdy tylko karmel nabierze pomarańczowo-brązowego koloru, natychmiast zestawiamy z ognia i wylewamy do 26-28cm formy do ciasta równą warstwą (szybko zastyga). Jabłko obieramy i kroimy w dość grube plastry i kładziemy na karmelu. Ciasto wałkujemy na placek wielkości formy i układamy na jabłkach, możemy je nakłuć widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy na ok 40 min. do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Warto formę w piekarniku postawić na kawałku papieru do pieczenia, w razie gdyby karmel spod spodu miał wyciec, zatrzyma się na papierze.  Po upieczeniu od razu wyjmujemy tartę z piekarnika, obkrajamy nożem boki, nakładamy duży talerz na wierzch formy i odwracamy, żeby ciasto na niego spadło. Podajemy jeszcze ciepłe, ze szczyptą cynamonu, takie smakuje najlepiej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: