Placek po węgiersku

Jedna z moich ulubionych potraw, duża, hojna, domowa porcja i klasyczne połączenie smaków, no i placki ziemniaczane, które uwielbiam w każdej postaci. Z mięsem, ze śmietaną, same, z cukrem, zawsze i o każdej porze:) Także próbujcie i nakarmcie tym swoich ukochanych, a wtedy to danie na zawsze zagości w Waszym codziennym jadłospisie.

Składniki:

Na placki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • Jajko
  • 2 łyżki pszennej mąki
  • pieprz, sól i majeranek

Na gulasz węgierski:

  • Pół kilo mięsa wołowego na gulasz
  • Czerwona papryka
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • Łyżka masła
  • pieprz, sól, oregano
  • trochę oleju i mąki

Przygotowanie:

Najpierw naturalnie robimy gulasz, bo jego przygotowanie wymaga więcej czasu. Mięso kroimy na 1 cm kostkę i smażymy na zwilżonej olejem, mocno rozgrzanej patelni, jak mięso wypuści płyn, wchłonie go i lekko się podsmaży, posypujemy je sporą szczyptą zwykłej mąki, dorzucamy pokrojoną cebulę i łyżkę masła. Smażymy aż cebula się zezłoci a mięso zbrązowieje, wtedy dodajemy jeszcze pokrojoną paprykę, chwilę przesmażamy i wlewamy na patelnię przecier i tyle wody, żeby zakryła mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano, możemy dorzucić jeszcze 1/2 bulionetki pieczeniowej i gotujemy całość na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, czyli ponad godzinę. Może się okazać w trakcie, że będziemy musieli dolać trochę wody, bo może sporo wyparować, ale musimy pamiętać, że gulasz go placków musi być gęsty. Placki ziemniaczane robimy tak: ścieramy ziemniaki połowę na tarce z małymi oczkami do warzyw i resztę na tych „poszarpanych” oczkach (ziemniaków nie odcedzamy), wbiajmy jajko, sypiemy mąkę, doprawiamy majerankiem i solą i smażymy duże, niezbyt grube placki na mocno rozgrzanej patelni, ze sporą ilością oleju. Teraz na połowę placka wykładamy kilka łyżek gulaszu, składamy na pół, na wierzch dajemy jeszcze trochę gulaszu i kleks z kwaśnej śmietany.

Uwagi do przepisu:

-Ja do gulaszu dodaję czasem kilka szalotek i podlewam chlustem czerwonego, wytrawnego wina, bardzo smaczne połączenie, nieobecne w tradycyjnym węgierskim przepisie.

– Jeśli będziecie mieć problem z odwróceniem placka o wielkości całej średnicy patelni, możecie użyć talerza. Ześlizgnijcie placek na talerz i szybkim ruchem odwróćcie na patelnię. Dzięki temu nic się nie porwie.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    Gru 02, 2011 @ 19:14:51

    mniam mniam, podeślij w pudełeczku odrobinę….

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: