Pierniczki świąteczne

Powiem szczerze, że już nie mogę się doczekać Świąt. Uwielbiam przygotowania do nich, atmosferę, śnieg i wszystko co z nimi związane, dlatego upiekłam wczoraj pierniczki, żeby powoli wprowadzać się w świąteczny nastrój. Po za tym, wykrawanie ciasteczek dobrze odpręża po całym ciężkim dniu i można podjadać, jak tylko pierwsza partia wyjdzie z piekarnika, a to chyba najlepsza część całego procesu:)

Składniki:

  • 60 dkg mąki
  • 200 ml miodu
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Generalnie chodzi o to, żeby wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Jednak można ułatwić sobie życie przez roztopienie masła, wtedy lepiej połączy się wszystko w całość, ale nie ocieplajmy go za bardzo, bo ciasto nie będzie zwięzłe. Z tej ilości wyjdzie naprawdę dużo pierniczków, jakieś 100 lub więcej, w zależności od wielkości wykrawanych kształtów. Gdy zagnieciemy ciasto i wyczujemy, że ma dobrą konsystencję, dość twardą i nieklejącą, możemy zacząć je wałkować. Urywamy w tym celu kawałek ciasta, zbijamy w kulkę, podsypujemy mąką, żeby nic nam się nie kleiło i wałkujemy na 3mm placek i wycinamy kształty różnymi foremkami. Pierniczki możemy zrobić trochę grubsze, wtedy będą bardziej miękkie i mniej chrupiące. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie musimy go zmieniać po każdej partii) w 180 stopniach przez 8-10 minut, chyba, że są bardzo malutkie, wtedy krócej.  Pierniczki możemy polukrować, wystarczy zmieszać sok z cytryny i wodę w proporcjach pół na pół i dosypywać cukier puder aż otrzymamy gęstą, mocno kleistą konsystencję. Lukier nie może być za rzadki bo będzie strasznie spływał i nie wyschnie.

Uwagi do przepisu:

– W pierniczkach łatwym sposobem da się zrobić witrażyk, wystarczy kupić zwykłe landrynki, w pierniczku wyciąć otwór w kształcie w jakim chcemy, żeby witrażyk się znalazł i wsypujemy w to miejsce rozgniecione landrynki (z górką). Może się okazać, że trzeba będzie takie pierniczki piec 2 minuty dłużej.

– Jeśli chcecie zrobić pierniczek z dziurką na wstążkę, to należy wykroić ją przed pieczeniem np. słomką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: