Chili con carne

Kolejna potrawa jednogarnkowa, lub prawie jednogarnkowa, zależy jaki mamy kaprys:) Tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, idealne dla całej rodziny, gdyż wbrew pozorom nie musi być bardzo ostre, żeby smakować.

Składniki:

  • 70 dkg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 3 średnie cebule
  • 2 puszki pomidorów całych
  • Duża puszka czerwonej fasoli
  • Puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 paczka przyprawy do chili con carne, lub salsa de Yucatan
  • Pieprz, sól

Przygotowanie:

Kroimy niezbyt grubo cebulę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażamy chwilę i wrzucamy mięso. Smażymy wszystko razem, rozdrabniając drewnianą szpatułką mięso, aż  wchłonie cały płyn, który wypuści i ładnie zbrązowieje. Taki trik: mięso szybciej wszystko wchłonie jeśli je posolimy. Przekładamy mięso do takiego garnka, żeby było nam wygodnie mieszać i dodajemy pomidory z puszki. Chwilę gotujemy, możemy też pomóc pomidorom się szybciej rozpaść. Teraz wsypujemy przyprawę do con carne, dodajemy odcedzone fasolę i kukurydzę, oraz wyciśnięty czosnek. Gotujemy jeszcze na wolnym ogniu jakieś 10 minut i możemy podawać.

Uwagi do przepisu:

– Do potrawy moim zdaniem najbardziej pasuje ryż lub tortilla, w końcu to danie meksykańskie, ale czasem zdarza mi się jeść je w chlebku pita, lub ze zwykłą bułką.

– W trakcie gotowania, kiedy kończymy smażyć mięso, możemy dodać pokrojoną czerwoną paprykę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: