Buraczki zasmażane, podawane na ciepło

Najlepsze buraczki świata, polecam!

Składniki:

  • 5 buraków
  • Ocet winny lub cytryna
  • Sól, cukier
  • Mąka
  • Smalec lub olej

Przygotowanie:

Buraki mniej więcej jednakowej wielkości gotujemy na półmiękko, to będzie jakieś 45 minut. Następnie zalewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy szczyptę soli, łyżkę soku cytrynowego, lub octu winnego, płaską łyżkę cukru, popruszamy łyżką mąki i wszystko razem mieszamy. W rondlu rozgrzewamy łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju i przesmażamy jakieś 10 minut, aż buraczki staną się szkliste. Próbujemy i jeśli czegoś nam brakuje, doprawiamy.

Uwagi do przepisu:

– Zamiast gotować buraki, możecie każdy burak owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Resztę robimy według powyższego przepisu.

– Zamiast cukru możemy dodać starte jabłko.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: