Roladki z kurczaka z boczkiem i koprem włoskim

Szybki obiad? Proszę bardzo:)

Składniki na 2 osoby:

  • Pojedyncza pierś z kurczaka
  • mały koper włoski
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • Lampka czerwonego wina
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Pieprz i sól

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i rozcinamy na pół, żeby uzyskać 2 płaskie kotlety. Rozbijamy je, żeby były cienkie, ale uważamy, żeby się nie porwały. Kładziemy na to plaster sera, boczku, cienkie paseczki kopru włoskiego, doprawiamy i zwijamy dość ciasno. Zeby wszystko się trzymało możemy przebić roladkę patyczkiem do szaszłyków. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobinką oleju i smażymy roladki na dużym ogniu, żeby z wierzchu się zbrązowiły, wtedy wlewamy na patelnię wino i czekamy aż odparuje alkohol a płyn zmniejszy objętość, teraz dolewamy bulion, chwilkę gotujemy. Wszystko co mamy na patelni przekładamy do niedużego naczynia żaroodpornego i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na jakieś 10-15 min. Jeśli chcemy, można dodać do naczynia pokrojoną w cienkie paski marchew i koper włoski.

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    List 17, 2011 @ 20:30:44

    No, no….apetycznie wyglądają. Kiedy mi takie przyrządzisz? Całuski kluski

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: