Surówka z czerwonej kapusty

Ta surówka będzie stanowiła świetny dodatek do różnego rodzaju mięs w sosie lub pieczeni, a świeży, lekko ostrawy smak urozmaici niedzielny obiad.

Składniki:

  • Pół średniej główki czerwonej kapusty
  • Pół jabłka
  • Pół średniej cebuli
  • Średnia marchewka
  • Pieprz, sól, cukier
  • Oliwa z oliwek
  • Płaska łyżeczka chrzanu
  • Sok z cytryny, albo ocet winny lub jabłkowy

Przygotowanie:

Do lekko osolonej, gotującej wody wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę modrą, jak tylko zacznie się gotować, to odcedzamy i na cedzaku zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli wolicie bardziej miękką możecie pogotować minutę dłużej. Kapustę przekładamy do średniej miski i skrapiając obficie octem, lub cytryną (co najmniej 2 łyżki), mieszamy cały czas i jeżeli cała kapustka zmieniła kolor, kończymy zakwaszanie. Cały czas próbujemy, żeby zobaczyć, czy nie przesadzimy z octem. Teraz dodajemy jabłko i marchew starte na tarce go jarzyn, na grubych oczkach i zaczynamy doprawiać chrzanem, pieprzem, solą i płaską łyżeczką cukru. Teraz trzeba dobrze wszystko wymieszać i po 15 minutach sprawdzamy smak. Ewentualnie dosypujemy troszkę cukru lub cytryny. Na koniec skrapiamy surówkę oliwą, tyle ile lubimy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: