Najlepsza sałatka warzywna

Temat Świąt coraz bliżej, więc postanowiłam, że już najwyższy czas wrzucić coś tradycyjnego, coś co może się przydać przy organizacji rodzinnej wieczerzy;)

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • Odrobinę selera, plasterek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Trochę pora- trzeba na wyczucie, biała część
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • Mała puszka zielonego groszku
  • Łyżeczka musztardy
  • Majonez- tyle ile lubimy

 Przygotowanie:

Warzywa gotujemy w bulionie lub osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Wywar możemy zużyć jako podstawę do zupy. Marchewkę, pietruszkę, selera, ogórek, ugotowane jajka i ziemniaka kroimy na drobną kostkę. Białą część pora przecinamy na pół, nacinamy wzdłuż w kilku miejscach i kroimy drobno. Jabłko obieramy ze skórki, dzielimy na cztery części, pozbawiamy gniazda nasiennego, również kroimy w drobną kostkę i razem z groszkiem dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystko w sporej misce i doprawiamy musztardą i majonezem, taką ilością, jaką lubimy. Możemy doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Uwagi do przepisu:

– Z lenistwa próbowałam kiedyś wykonać tą sałatkę, tnąc warzywa w robocie kuchennym. To już nie było to samo… Możecie mi wierzyć, nikt nie chciał potem tego jeść.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: