Tradycyjna fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 30 dkg białej fasoli
  • 30 dkg fasoli jaś
  • 40 dkg cienkiej kiełbasy (np. podwawelska)
  • 20 dkg tłustego boczku surowego
  • 20 dkg ładnego boczku wędzonego surowego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • Łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • Sporo majeranku

Przygotowanie:

Ponieważ te dwie fasole gotują się w różnym tempie, moczymy je w przeddzień w dwóch osobnych naczyniach. Biała fasola też gotuje się dłużej, więc znowu musimy gotować je w dwóch różnych garnkach. Fasolę uważamy za miękką, gdy schodzi z niej skórka- łatwo to zaobserwować jak wyjmiemy ją na łyżkę. Jak się obie ugotują, to je łączymy razem, oraz z wodą w której się gotowały. Boczek surowy kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na zwilżoną olejem patelnię, jak się zeszkli to dorzucamy również pokrojony w kostkę boczek wędzony i kiełbasę pokrojoną w półplasterki, kiedy to wszystko się usmaży, to dokładamy łyżkę masła i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia cebuli. Wrzucamy to wszystko do gara z fasolą. Dorzucamy pomidorowego przecieru, przyprawy, rozrobioną śmietanę i 7-10 minut gotujemy.  W zaleznosci od konsystencji, jeśli chcemy żeby była gęstsza, to rozrabiamy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w 3 łyżkach zimnej wody i wlewajac do potrawy, mieszamy energicznie. Ja lubię podawać fasolkę po bretońsku ze startym, niezbyt ostrym serkiem:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: