Brukselka gotowana

Wiele z nas nie lubi brukselki, tak po prostu, albo dlatego, że kiedyś zrazili się jedząc to warzywo źle przygotowane (jak szpinak w przedszkolu). Na brukselkę jest kilka sposobów, aby pozbyć się z niej goryczki. Według mnie, najlepszym z nich jest chyba ugotowanie jej z odrobiną mleka i cukru. A więc do rzeczy:

Składniki:

  • Kilogram brukselki
  • Pół szklanki  mleka
  • Łyżeczka cukru
  • Ewentualnie masło i bułka tarta do polania po wierzchu

Przygotowanie:

Z kapustek usuwamy uszkodzone zewnętrzne liście, myjemy i odcinamy piętki. W garnku gotujemy wodę, dolewamy do niej mleko, dosypujemy troszkę cukru, do wrzątku wrzucamy brukselkę i gotujemy jakieś 5 minut bez przykrycia. Warzywa kapustne generalnie gotujemy bez przykrycia, przynajmniej w pierwszej fazie, żeby pozbawić je tego charakterystycznego nieprzyjemnego smaku i w niektórych przypadkach, jak u naszej brukselki- goryczki. Możemy ugotowane warzywo polać bułką z masłem, taką jak robimy do kalafiora czy brokułów. W tym celu rozgrzewamy w rondelku masło, czekamy aż będzie złote i dodajemy po trochu bułki tartej, aż osiągniemy pożądaną konsystencję.

Uwagi do przepisu:

-Aby pozbawić brukselkę gorzkiego smaku możemy ją także wcześniej przemrozić.

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. Hopman
    Gru 21, 2013 @ 18:59:05

    … świetna sprawa takie brukselki. Polecam każdemu skosztować.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: