Zupa koperkowa

Lekka i pyszna, pachnąca masełkiem wiosenna zupa. Idealna kiedy nie mamy ochoty napychać się ogromnym obiadem czy ciężką kolacją. Dodatkowo jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc bez harowania przy garach mamy smaczny i zdrowy posiłek, a świeży smak koperku poprawi nam nastrój w szare jesienne popołudnie.

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Pęczek koperku
  • Spora łyżka prawdziwego masła
  • 5 ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Pęczek koperku myjemy dokładnie, żeby usunąć piasek, który później trzeszczy w zębach i siekamy drobno. W garnku gotujemy bulion i wkładamy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w 2cm kostkę. Po 5 min. dodajemy koperek, masło, w szklance rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, żeby się nie zważyła i wlewamy do zupy mieszając ją. Jeszcze chwilkę trzeba ją pogotować, aż ziemniaki będą miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku i możemy podawać.

3 Komentarze (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    List 10, 2011 @ 16:21:56

    mniam….uwielbiam

    Odpowiedz

  2. nicole
    Lip 24, 2013 @ 16:36:27

    wyszła super:)

    Odpowiedz

Dodaj odpowiedź do Kulinarna Muza Anuluj pisanie odpowiedzi