Lekka i pyszna, pachnąca masełkiem wiosenna zupa. Idealna kiedy nie mamy ochoty napychać się ogromnym obiadem czy ciężką kolacją. Dodatkowo jest łatwa i szybka w przygotowaniu, więc bez harowania przy garach mamy smaczny i zdrowy posiłek, a świeży smak koperku poprawi nam nastrój w szare jesienne popołudnie.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- Pęczek koperku
- Spora łyżka prawdziwego masła
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18%
- Przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Pęczek koperku myjemy dokładnie, żeby usunąć piasek, który później trzeszczy w zębach i siekamy drobno. W garnku gotujemy bulion i wkładamy do niego ziemniaki obrane i pokrojone w 2cm kostkę. Po 5 min. dodajemy koperek, masło, w szklance rozrabiamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, żeby się nie zważyła i wlewamy do zupy mieszając ją. Jeszcze chwilkę trzeba ją pogotować, aż ziemniaki będą miękkie, doprawić solą i pieprzem do smaku i możemy podawać.
Katarzyna Czernicka-Kujawska
List 10, 2011 @ 16:21:56
mniam….uwielbiam
nicole
Lip 24, 2013 @ 16:36:27
wyszła super:)
Kulinarna Muza
Lip 24, 2013 @ 17:23:49
Bardzo się cieszę, pozdrawiam!