Kurczak w miodowej marynacie

Z pewną dozą nieśmiałości powiem, że to jest przepis na najlepiej wyglądające i smakujące, pieczone kawałki kurczaka. Chrupiąca, złota skórka otoczona pysznym kleistym sosem, jej po prostu nie można się oprzeć. Urok tej potrawy sprawia, że nadaje się zarówno na spontaniczne wieczorki filmowe ze znajomymi, jak i proszone rodzinne obiadki. Spróbujcie przygotować kurczaka w ten sposób, a nie będziecie chcieli już jeść innego.

Składniki:

  • 8 kawałków kurczaka np. skrzydełka, podudzia
  • 200ml oleju
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżka sosu Worcester
  • 3-4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mięso myjemy i suszymy. Teraz przygotowujemy marynatę- wlewamy olej, oba sosy, miód i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Podczas mieszania, marynata zgęstnieje i będzie miała idealną konsystencję do polania kurczaków. Nasze kawałki kury układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem i dokładnie je w nim obtaczamy. Posypujemy je jeszcze drobno posiekanym rozmarynem i  bez żadnego przykrycia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 60-75 min. polewając 2-3 razy sosem lub obracając kurczaki, bo sosy z miodem lub cukrem lubią się przypalać.

Advertisements

2 komentarze (+add yours?)

  1. graforoman
    List 07, 2011 @ 18:59:29

    Oj. Zgłodniałem.

    Odpowiedz

  2. Mateusz
    List 10, 2011 @ 15:50:25

    Smakują jeszcze lepiej niż wyglądają 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: