Rolada truflowa, czyli szczęście w każdym kawałku

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • 4 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki
  • Szczypta soli
  • Wiśnie mrożone bez pestek

Krem:

  • 30 dkg cukierków trufli
  • 2 gorzkie czekolady
  • 30 dkg masła
  • 3 łyżki wody
  • 200 ml śmietanki tortowej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Żółtka miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką i puszystą masę. Dodajemy kakao i jeszcze chwilę mieszamy. Teraz należy połączyć masę z białkami, ostrożnie mieszając łyżką. Dodajemy powoli przesianą mąkę i chwilkę delikatnie mieszamy. Trzeba jeszcze wyłożyć blachę piekarnika pergaminem do pieczenia, posmarować masłem i wylać na to masę, równą warstwą wysoką na ok. 1,5 cm. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Od razu po upieczeniu, biszkopt należy zrolować i pozostawić w tej formie do wystygnięcia.

W kąpieli parowej rozpuszczamy trufle, czekoladę ,cukier i 100 g masła. W trakcie rozpuszczania i podgrzewania dolewamy wodę, a następnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy do uzyskania gładkiej masy, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa trochę stężeje. Pozostałe 200 g masła ucieramy na puszystą masę. Dolewamy do niej masę czekoladową (ostudzoną), stopniowo, ucierając mikserem. Otrzymamy w ten sposób, cudowny, jedwabisty krem, gotowy do przełożenia rolady.

Odwijamy wystudzony biszkopt. Można go troszeczkę nawilżyć ponczem (ciepła woda, sok wiśniowy, odrobina rumu). Rozsmarowujemy krem równomiernie na powierzchni biszkoptu. Trochę kremu pozostawiamy na wierzch rolady.  Na jednym brzegu biszkoptu, który będzie środkiem, układamy wzdłuż wiśnie. Rolujemy całość, nie dociskając za mocno, żeby nie wycisnąć ze środka masy. Przekładamy na paterę i dekorujemy wierzch pozostałym kremem. Dekoracja wierzchu to już indywidualna sprawa. Ja robię wzdłuż żłobkowania widelcem i polewam strużkami rozpuszczonej czekolady. Ozdabiam wiśniami i listkami mięty.

Uwagi do przepisu:

– Zdjęcie cukierasów których używam najczęściej pod spodem:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: