Cienkie paluszki chlebowe

Idealne do maczania w smakowitym dipie, do podgryzania na domowej imprezie. Chrupiące ciasto z ziołami lub paprykową posypką urozmaici standardowe menu prywatkowe:)

Składniki:

  • Ciasto na pizzę ( na blogu jest przepis- „włoska pizza”)
  • rozkłócone jajko
  • ulubione dodatki np. papryka w proszku, oregano, bazylia
  • mąka do podsypania

Przygotowanie:

Ciasto na pizzę dzielimy na pół ( w przypadku ciasta z połowy kilograma mąki) i z każdej części formujemy prostokąty o wymiarach ok 30 x 6 cm. Podsypujemy je pod spodem lekko mąką a wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy obficie przyprawami. Nasze prostokąty kroimy na 1cm paski i wałkujemy palcami obu rąk na blacie przesuwając kilkakrotnie palcami od środka ku końcom ciasta, wtedy powinny się nam uformować piękne, cienkie i długie wałeczki o długości standardowej blachy do pieczenia. Kładziemy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, praktycznie jeden obok drugiego i wsadzamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na jakieś 10-12 minut. W tym czasie powinny się ładnie zarumienić i swobodnie odchodzić od papieru.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: