Puree z ziemniaków

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Szczypta białego pieprzu i gałki muszkatołowej
  • Opcjonalnie ulubione dodatki

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, żeby były miękkie, tzn. widelec ma wchodzić gładko, ale tak, żeby ziemniaki się nie rozpadały, następnie odparowujemy je. Przepuszczamy przez praskę, lub ugniatamy je porządnie tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy miękkie masło, śmietanę, przyprawy i mieszamy chwilę na gładką masę.

Uwagi do przepisu:

– Do puree możemy dodać różne dodatki np.: musztardę, szczypiorek, koperek no i oczywiście czosnek.

– Jakość puree zależy od rodzaju ziemniaków. Nie należy wybierać ani tych zdecydowanie woskowych, ani zbyt mączystych. Musimy wypracować sobie ulubione proporcje i najważniejsze nie dopuścić do rozgotowania ziemniaków.

– Nie polecam użycia elektrycznych rozdrabniarek, bo konsystencja będzie pozostawiała wiele do życzenia.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: