Kebabcze

Kebabcze to bułgarskie danie z mielonego mięsa, tam głównie z baraniny. Wiem, że nie wszyscy lubią ten rodzaj mięsa, które jednak ma swój specyficzny smak i wymaga specjalnego obchodzenia się, dlatego w poniższym przepisie użyłam bardziej popularnej w Polsce wieprzowiny i wołowiny.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa w proporcjach – 40 dkg wieprzowego, 10 dkg wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy: kminek, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sól albo gotowa przyprawa do gyrosa
  • Tymianek i kolendra

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy startą na cienkich oczkach cebulę i czosnek. Wbijamy jajo i dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Mieszamy ręką bardzo dokładnie i tak długo, aż poczujemy, że mięso klei się do dłoni. Wilgotną dłonią formujemy cienkie kiełbaski, długości ok. 12 cm i nadziewamy je wzdłuż na patyczki  do szaszłyków. Patyczki dobrze jest wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie przez pół godziny, wówczas nie będą się przypalać podczas pieczenia. Kebabcze układamy na kratce grillowej i wkładamy do piekarnika. Początkowo pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20 minut, później 10 minut w 200 stopniach aby dostały chrupiącej skórki. Do tej potrawy bardzo dobrze pasuje sos tzatziki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: