Żółciutkie pieczone bataty

Orientalne frytki? Czemu nie! Jest to świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków i fantastyczna przekąska do podgryzania podczas rozmów z przyjaciółmi. Chrupiący przypieczony wierzch, miękki środek, zniewalający kolor i słodycz przyprawiona wschodnimi przyprawami. Tego po prostu trzeba spróbować.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 bataty
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

Bataty kroimy w paski tak jak na frytki lub w inny kształt, jeśli mamy ochotę. Pokrojne słodkie ziemniaki wkładamy do miski lub woreczka, polewamy olejem i sypiemy na nie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę (możemy wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby mieć mniej sprzątania). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni w piekarniku jakieś 30-35 min. w zależności od wielkości kawałków. Do pieczonych batatów bardzo dobrze pasują jogurtowe, kwaskowe sosy, bo trochę wyrównują ich słodki smak.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: