Pieczone kawałki kurczaka w marynacie klasycznej

Czasem po prostu chce się usiąść na kanapie przy dobrym filmie i zjeść zwykłego ordynarnego kurczaka- złotego, pikantnego i tak przepysznie chrupiącego. To jeden z przepisów na właśnie takie kurczaczki, które tak wszyscy kochamy.

Składniki:

  • Ok. 15 kawałków kurczaka np. pałki, skrzydełka
  • Łyżka musztardy
  • 3 łyżeczki sosu Worcester
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka papryki słodkiej
  • Łyżeczka papryki ostrej lub pieprzu cayenne
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Pół szklanki oleju

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka myjemy i suszymy. Robimy do niego marynatę: musztardę, sos Worcester, wyciśnięty czosnek, paprykę i pieprz mieszamy razem na papkę i zaczynamy powoli do tego dolewać olej, ciągle mieszając, żeby otrzymać jednolitą konsystencję, bez rozwarstwienia. Kurczaka wkładamy do miski, polewamy marynatą i dokładnie go nią smarujemy. Odstawiamy kurczaka na jakąś godzinę i po tym czasie możemy wyłożyć na blachę. Pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut w zależności od wielkości kawałków, aż będą przypieczone, a skórka chrupiąca. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: