Tapenada

Tapenada, to pasta pochodząca z Prowansji. Jej nazwa wzięła się od kaparów, które kiedyś były głównym składnikiem tej przekąski. Dziś raczej przy robieniu tapenady używa się w większości czarnych oliwek, całkowicie omijając kapary, lub z niewielkim ich dodatkiem, wszystko zależy od naszych preferencji.

Składniki:

  • 200g czarnych oliwek bez pestek
  • Ząbek czosnku
  • 1 lub 2 fileciki anchois
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżeczka kaparów
  • Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Tapenadę możemy przygotować w moździerzu, lub posłużyć się blenderem. W każdym razie do miseczki lub moździerza wrzucamy oliwki, posiekany czosnek, kapary, wlewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i dodajemy anchois (jeśli są bardzo słone, możemy fileciki przepłukać, a jeśli ich nie lubimy to ominąć). Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę, ale nie róbmy z tego straszliwej papki, niech ma lekką fakturę. Sprawdzamy czy pasuje nam smak, jeśli czegoś brakuje, to to dodajemy i możemy podawać.

Uwagi do przepisu:

– Wersje tapenady są różne i różniste, także jeśli kapary lub sardele nam nie odpowiadają, to ich nie dodajemy. Nie przesadzajmy też z oliwą, pasta musi mieć odpowiednią konsystencję.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: