Sznycel wołowy z ostrym sosem śliwkowo- gruszkowym

O ile zwykły błyskawicznie smażony sznycel, raczej nie budzi kontrowersji, to sos z dość słodkich owoców, jakimi są śliwki i gruszki, w połączeniu z chili i pieprzem już mogą. Gorąco polecam to zestawienie, słodycz i piekąca ostrość papryczek naprawdę czynią cuda.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 sznycle wołowe
  • Pieprz, sól
  • 4 duże śliwki
  • Mała gruszka
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Mięso myjemy, dokładnie suszymy, polewamy olejem, dodajemy trochę pieprzu i zostawiamy na jakieś 20 minut. Teraz możemy zająć się sosem- owoce myjemy i kroimy na niedużą kostkę. Papryczkę chili siekamy drobniutko, uważając, żeby nie wsadzić sobie palca do oka przed umyciem rąk. Wsypujemy owoce i chili do rondelka, dodajemy szczyptę pieprzu, ok. 50ml wody i prażymy najpierw na dość silnym ogniu, jak owoce zmiękną, to go zmienjszamy. Po jakichś 15 min takiego wolnego gotowania sos będzie gotowy (w trakcie może się okazać, że potrzeba dolać jeszcze troszkę wody). Z racji tego, że sznycle są już lekko naoliwione, smażymy je jak wszelkiego rodzaju steki, na suchej patelni, bardzo mocno rozgrzanej, szybciutko z każdej strony, aż wierzch będzie brązowy i przypieczony. Mięso podajemy z ciepłym sosem i np. pieczonymi ziemniakami.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    Paźdź 20, 2011 @ 15:19:55

    Brawo!!!

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: