Sos barbecue BBQ

Przepisów na sos BBQ istnieje niezliczona ilość, w różnych wersjach, z papryką, bez papryki, gęstsze, rzadsze, lecz prawie zawsze postawą są pomidory i przecier z nich.

Składniki:

  • 1 duża posiekana  czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 ml przecieru pomidorowego
  • 150 g pomidorów z puszki
  • 100 ml octu winnego czerwonego
  • 100 ml miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu Worcester
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Do małego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, gdy cebula się lekko obsmaży, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy razem. Następnie dodajemy pozostałe składnki (możemy mieć je już wymieszane w miseczce) i gotujemy wszystko ok 25-30 min na małym ogniu i mieszamy często. Sos jest gotowy, kiedy będzie miał dosyć gładką konsystencję. Oczywiście ilość przypraw zależy od nas, sos może być bardziej ostry, lub mniej, wtedy regulujemy ilość pieprzu cayenne.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: