Prawdziwa włoska pizza

Ciasto na pizzę jest proste w przygotowaniu, wymaga jednak trochę wprawy, gdyż właśnie ono jest najistotniejsze w pizzy. W miarę przygotowywania kolejnych porcji, wyczujemy odpowiedznie proporcje, konsystencję i wypracujemy recepturę odpowiednią dla siebie.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • Paczka drożdży instant, lub 30g świeżch
  • 250ml letniej wody
  • Łyżeczka soli i szczypta cukru

Sos:

  • 200ml. Przecieru pomidorowego
  • Szczypta soli i cukru
  • Łyżeczka suszonej bazylii
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • Potrzebujemy jeszcze ulubionych dodatków na pizzę

Przygotowanie:

Wysypujemy przesianą mąkę na blat lub do miski, dodajemy sól i cukier, dosypujemy drożdże (jeśli mamy świeże, to rozpuszczamy je w letniej, lub lekko ciepławej wodzie, którą przygotowaliśmy).  Zagniatamy ciasto kilka minut, dobrze jest to robić na blacie, bo ma się więcej miejsca na wtłoczenie powietrza. Gdy się już przestanie kleić do palców i będzie miało jednolitą konsystencję, formujemy z niego kulę, podsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką na 30min. Powinno podwoić swoją objętość. Żeby powstał nam idealny sos, wystarczy wylać przecier do miseczki, wsypując zioła, utrzyjmy je w palcach, żeby wydobyć ich aromat, dodajmy cukier , sól i mieszamy chwilę. Ciasta nie wałkujemy! Rozciągamy je w różne strony na blacie, i jak będzie miało dobry kształt, to przenosimy na blachę posmarowaną olejem, lub na wyłożoną papierem do pieczenia. Z tej ilości ciasta wyjdą 2 klasyczne cienkie pizze, ok 30 cm. Lub 1 duża.  Kształtujemy ostatecznie ciasto, wylewamy sos, zostawiając 1cm. goły brzeg, i układamy ulubione dodatki. Pizzę pieczemy w wysokiej temperaturze 230 stopni jakieś 10-15 min. Wyjmujemy ją, gdy brzegi będą zrumienione, a ser rozpuszczony i dodatki lekko przypieczone.

Uwagi do przepisu:

– Dodatki możemy wybierać dowolnie, tak jak lubimy, jednak jest kilka klasycznych połączeń:

  • Margherita: ser mozzarella i sos pomidorowy
  • Marinara: ser mozzarella, czosnek, oliwa, pomidory, zioła
  • Romana: ser mozzarella i różne warzywa
  • Napoletana piccante: marynowane papryczki, ser i ostra kiełbasa
  • Capricciosa: ser i różne rodzaje mięsa, wędlin

– Na pizzy świetnie smakuje jajko, gdy na naszej pizzy stopi się ser (po jakichś 7 min. od włożenia), wysuwamy blachę i szybko wylewamy na środek pizzy całe jajko, uważając, żeby żółtko było całe. Do końca pieczenia białko się zetnie a żółtko zostanie lejące.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: