Gulasz wołowy tradycyjny

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka mielona, ok. 1 łyżeczka
  • Liść laurowy, sól i pieprz
  • Łyżka mąki

Przygotowanie:

Mięso myjemy i suszymy, kroimy w 1,5-2 cm. kostkę lub paski, jak kto woli, tylko należy zawsze kroić w poprzek włókien. Podsmażamy na gorącym tłuszczu dość dobrze, uważając, żeby nie mieć za dużo mięsa na patelni, bo wtedy trudno będzie uzyskać odpowiednie przypieczenie. Podczas smażenia wytrąci się płyn i białko, ale należy poczekać aż się wchłonie (nie zbierać tego) i dodać pokrojoną cebulę. Smażymy dalej i pod koniec  solimy, dodajemy pieprz i równomiernie po mięsku rozsypujemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez chwilę wszystko a potem przekładamy do garnka. Zalalewamy gorącą wodą, tak aby zatopić całe mięsko. Teraz można dodać zawartość pokrojony czosnek, liść laurowy, pieprz i mieloną paprykę. Dusimy pod przykryciem do czasu pożądanej miękkości mięsa, to tak mniej więcej będzie 1,5-2h. Doprawiamy gulasz do smaku dodając ulubione przyprawy lub zioła. Możemy także zaostrzyć smak ostrą papryką lub pieprzem cayenne.

Uwagi do przepisu:

-Jeśli uważamy, że gulasz jest za rzadki, możemy go zagęścić mąką: Wysypujemy na suchą patelnię 2-3 łyżki mąki i prażymy ją aż będzie miała brązowy kolor, nie można przesadzić, bo będzie gorzka. Jak już mamy odpowiedni kolor, to rozrabiamy tą mąkę w zimnej wodzie, żeby nie było grudek i wlewamy do gorącego gulaszu intenstwnie mieszając.

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    Paźdź 12, 2011 @ 10:27:20

    Brawo!!! Tradycja, prostota, smak… wpadnę na obiadek 🙂

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: