Frittata z pomidorami i bazylią

Jest kilka sposobów na przygotowanie frittaty, napiszę o nich w uwagach, a tu przedstawię cienką śniadaniową wersję.

Składniki na 1 osobę:

  • 2 jajka
  • Mały pomidor, lub kilka koktajlowych
  • Ćwierć cebulki czerwonej, lub zwykłej
  • Kilka listków bazylii
  • Pieprz, sól
  • 20g masła

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy pokrojone pomidory z usuniętymi pestkami, żeby uniknąć nadmiaru wody, posiekaną bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy wszystko co mamy w miseczce, tak, żeby całe jajko się rozkłóciło, ale żeby nie wtłoczyć za dużo powietrza. Na patelni z kapką oleju lekko podsmażamy pokrojoną cienko cebulkę i dodajemy łyżkę masła. Czekamy aż masło się rozpuści i ogrzeje i wylewamy całą mieszaninę na patelnię. Ustawiamy grzanie na średnie i czekamy aż prawie całe jajko się zetnie. Na wierzchu będzie leciutko płynne, spód będzie złotobrązowy, kiedy to nastąpi, podkładamy naszą frittatę pod grilla. Ja mam grill również w mikrofalówce, sam taki „pręt” co się rozgrzewa do dużych temperatur. Ale to samo jest w większości piekarników, także trzeba nastawić funkcję grilla w piekarniku i włożyć frittatę na jakieś 3-5min. Śniadanie gotowe.

Uwagi do przepisu:

– Włosi robią frittatę podobną do quiche, taką puchatą i wysoką. Używają więcej jajek, na 28cm. patelnię jakieś 12 jaj i używają miksera do wbicia w nie jak najwięcej powietrza. Tak samo najpierw podgrzewają jajka na patelni, mieszając, a gdy zaczną się ścinać, wstawiają całość do piekarnika na 175 stopni, aż wierzch będzie złotawy, wtedy też posypują ją serem i wstawiają pod grill na kilka minut.

– Frittata jest świetnym daniem, między innymi dlatego, że można wykorzystać sporo resztek z lodówki i nie marnować jedzenia. Możemy ułożyć dowolne kombinacje np: z różnymi rodzajami serów, albo z samymi warzywami: szparagi, papryka, pomidory. Nadają się resztki mięsa, wszelkie wędliny, jeśli został nam po pieczeniu kurczak, indyk, czy inna pieczeń, będzie świetnie smakował we frittacie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: