Pikantne, złociste pieczone ziemniaczki

Któż nie kocha pieczonych ziemniaczków? Zwłaszcza takich z bardzo chrupiącą skórką i cudownie miękkim środkiem. Te ziemniaczki mogą być podane jako danie- przekąska, lub stanowić dodatek do jakiegoś mięska, ryby czy surówki.

Składniki:

  • 1,5 kg. Ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • Trochę soku z cytryny lub limonki
  • Sól

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki obieramy, a jeśli są młode, to myjemy je i szorujemy troszkę szczoteczką, lub szorstką stroną gąbeczki. Kroimy je w kostkę o grubości 2cm i wrzucamy do torebki foliowej, dolewamy do nich olej, wsypujemy wszystkie przyprawy, zakręcamy torebkę, żeby była szczelna i potrząsamy w nim ziemniaczkami, żeby dokładnie oblepiły się olejem z przyprawami. Gdy zobaczymy, że już mają wszystkie jednolity kolor, wykładamy je na blachę do pieczenia, tak, żeby były równo rozłożone jedną warstwą, żeby się ładnie poprzypiekały i dodajemy do nich jeszcze obrane ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 min. Cebulkę kroimy w niedużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Jak ziemniaki się upieką, wysypujemy na nie cebulkę, solimy i podajemy.

Uwagi do przepisu:

– Ziemniaczki można upiec bez żadnych przypraw i tylko posolić na końcu, też są pyszne jako dodatek do kurczaka czy smażonej ryby.

Reklamy

2 komentarze (+add yours?)

  1. r
    Paźdź 10, 2011 @ 19:12:12

    looks delicious…

    i tylko 3 łyżki tłuszczu – cool ;]

    pytanie tylko, czy aż 30-40 minut nie zabije tego czosnku doszczętnie i czy po tym czasie był jeszcze jeszcze wyczuwalny aromat jego bezlitośnie denaturyzowanych enzymów?

    rd

    ps. dajesz jeszcze szanse starej znajomości?

    Odpowiedz

  2. Kulinarna Muza
    Paźdź 10, 2011 @ 21:11:15

    Kulinarna muza:
    Cześć Rafał:) U mnie wtedy czosnek jest brązowy, ale nie spalony, nadal pachniał jak czosnek. Jak masz bardzo świeży czosnek, to możesz wrzucić go w łupince i po upieczeniu, wycisnąć- wtedy jest jak słodki, skarmelizowany, czosnkowy cukierek.

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: