Polędwiczki orientalne z ryżem basmati i smażoną na maśle cykorią

Propozycja dania na miłą kolację we dwoje, lub na obiad z przyjaciółmi.

Porcja na 4 osoby:

Składniki:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 1,5 szklanki ryżu basmati
  • 4 cykorie
  • 150g świeżego imbiru
  • Limonka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g masła
  • Trochę oleju
  • Pieprz, sól

 Przygotowanie:

Najpierw robimy marynatę do polędwicy: trzemy na małych oczkach korzeń imbiru, dolewamy do tego oliwę, sos sojowy, sok z połowy limonki, pieprz i sól po szczypcie, mieszamy i wkładamy w to wszystko naszą polędwiczkę. Zostawiamy mięsko na pół godziny w marynacie. Gotujemy wodę na ryż, jak będzie wrzała, wsypujemy ryż- zasada dwa razy więcej objętościowo wody niż ryżu. Gotujemy na średnim ogniu mieszając często 15-20 min aż wchłonie całą wodę. Teraz na patelni rozpuszczamy 70 g masła z łyżką oleju i smażymy polędwiczkę z każdej strony, całkowity czas smażenia to ok. 15min. Później prosto z patelni wykładamy gorącą polędwiczkę na folię aluminiową i owijamy dokładnie. Przygotowujemy cykorię: Brzydkie liście z plamkami odrywamy, odkrajamy żółty koniec, przekrajamy na pół każdą z nich. Bierzemy 2 patelnię, lub zgarniamy z tej co już mamy ręcznikiem papierowym resztki po smażeniu mięsa i rozpuszczamy 30 g masła z kapką oleju i smażymy cykorię płaskim po przekrojeniu w dół aż się lekko zezłoci, miejscami zbrązowi, na chwilkę ją odwracamy na 2 stronę, żeby troszkę zmiękła i była obtoczona w maśle. Do tego momentu ryż już na pewno doszedł, także możemy już „poskłądać” nasze danie. Polędwiczki kroimy na 1cm. Plastry, podajemy po 3-4 na osobę, zależy ile wyjdzie z ryżem i dwoma połówkami cykorii. Smacznego:)

Reklamy

1 komentarz (+add yours?)

  1. Kasia
    Lu 16, 2014 @ 10:23:40

    Smaczne danie ale szaroburo na talerzu, wg mnie kolorowy talerz z jedzeniem zawsze ladniej wyglada i jest smaczniejszy, dorzucilabym koktailowe CZERWONE pomidorki i cos ZIELONEGO ,moze ladna galazke a na niej te pomidorki albo ewentualnie natke zmierzwionej pietruszki,pozdrawiam

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: