Spolszczone leczo

Wspaniała potrawa jednogarnkowa, szybka i syta. Jest dobra również na drugi i trzeci dzień, co sprawia, że możemy przygotować więcej, jeżeli nie mamy czasu gotować.

Składniki na 8 porcji:

  • 5 papryk w różnych kolorach (dobrze, żeby chociaż 2 były czerwone)
  • Duża cebula
  • 200g przecieru pomidorowego
  • Nieduża cukinia
  • Łyżka papryki słodkiej
  • Papryka ostra tyle ile lubimy
  • Pieprz i sól
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju w średnim garnku. Oczyszczamy teraz papryki z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli, kiedy ta się zrumieni. Smażymy paprykę razem z cebulką jakieś 5-7 minut. Gdy trochę zmięknie i puści sok dolewamy przecier i wrzucamy cukinię. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakieś 10 minut, aż cukinia stanie się sprężysta i można już podawać.

Uwagi do przepisu:

– To nie jest typowe leczo węgierskie, takie robi się tylko z cebuli, papryki i przypraw: papryki słodkiej, ostrej, pieprzu i soli. Ta warzywna podstawa, to tylko zaczątek prawdziwego węgierskiego leczo, gdyż żeby powstała cała potrawa, Węgrzy dodają jeszcze smażoną kiełbasę albo jajko, choć nigdy razem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: