Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem

Potrawa do przygotowania dosłownie w 10 minut. Jeśli mamy ochotę na coś domowego, smacznego i jednocześnie niedrogiego, to z pomocą przychodzi nam zwykły pomidorowy sos, rodem ze słonecznej Italii.

Składniki na 2 osoby:

  • Makaron tagliatelle 250g
  • Przecier pomidorowy 200g
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, cukier
  • Oregano, bazylia
  • Starty parmezan

Przygotowanie:

Gotujemy makaron al dente i odcedzamy. Na patelnię wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy pół łyżeczki cukru, ale uwaga: jeśli mamy przecier włoski, to prawdopodobnie cukier możemy sobie darować, ale wciąż warto sprawdzić czy go jednak nie wsypać. Jeśli przecier jest polski, to pół łyżeczki cukru koniecznie na 200g przecieru. Podgrzewamy to na średnim ogniu, niech sobie powoli „pyka”, dodajemy sporą szczyptę soli, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i hojnie dorzucamy oregano i bazylię, jeśli mamy świeże zioła to tym lepiej. Sos pomidorowy musi się lekko pogotować ok. 10 minut, bo wtedy przecier zmienia swój smak na taki o który nam chodzi. Teraz na patelnię dokładamy ugotowany makaron, dokładnie obtaczamy go w sosie, chwilę mieszamy, aż makaron cały się pysznie oblepi, posypujemy wszystko parmezanem wedle uznania i możemy podawać.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: