Klasyczne tosty francuskie

Jeśli zostały Wam po zrobieniu bezy żółtka, z którymi nie wiecie co zrobić, tosty francuskie wydają się idealnym rozwiązaniem. Można je jeść na słodko lub słono, praktycznie z każdym dodatkiem, jaki lubimy.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 jajka lub 3-4 żółtka
  • pół szklanki pełnotłustego mleka
  • szczypta soli
  • 70-100g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 bułki lub kilka kromek chleba (jeśli nie są pierwszej świeżości, to tym lepiej)

Przygotowanie:

W głębokim talerzu rozkłócamy jajka razem z mlekiem i solą. Na patelni roztapiamy masło razem z olejem na średnim ogniu. Bułki lub kromki chleba maczamy w masie jajecznej i smażymy na patelni na złotobrązowy kolor. Spienianiem masła podczas smażenia nie należy się przejmować, jest to zupełnie normalne.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: