Babka cytrynowa

Dziś przedstawiam Wam najlepszy, według mojej subiektywnej opinii przepis na babkę cytrynową. Proporcje ciasta były modyfikowane, aż otrzymany wypiek w pełni mnie usatysfakcjonował. Ta babka cytrynowa jest lekko wilgotna w środku, ma piękny żółciutki kolor i zdecydowany cytrynowy smak, dlatego jest tak lubiana przez wszystkich moich gości. Jej wielką zaletą jest również krótki czas przygotowania i prostota wykonania.

Składniki na formę keksówkę 22-25cm:

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru lub 150g cukru pudru
  • 200 g masła roślinnego
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (termoobieg). Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, lub w mikrofalówce, tak aby się za bardzo nie ogrzało. Teraz białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy już to zrobimy, to miksujemy w drugiej misce żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i jednolita. Na na małych oczkach tarki ścieramy skórkę z cytryny, wyciskamy sok z jednej połówki i razem z roztopionym masłem, mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy do utartych żółtek i miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przestawiamy mikser na najniższe obroty i powoli dodajemy pianę z białek do masy i mieszamy powoli i delikatnie. Teraz wystarczy wylać ciasto do foremki keksówki lub formy z kominem, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i wstawić na 30-45min. do nagrzanego piekarnika. Można sprawdzić patyczkiem czy już upieczone.

Uwagi do przepisu:

– Ciasto można polać lukrem wykonanym np. w ten sposób: wyciskamy sok z połowy cytryny, która nam została po wykonaniu babki i dosypujemy do niego cukier puder i mieszamy, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję. Można też obsypać je samym cukrem pudrem.

Advertisements

1 komentarz (+add yours?)

  1. Katarzyna Czernicka-Kujawska
    Wrz 28, 2011 @ 19:34:43

    No Kochana gratuluję!!! Nie rozumiem dlaczego to ja musiałam gotować Ci przez 20 lat, a nie Ty mi? Bądź pewna, że upomnę się o swoje 😉 i nie raz zagoszczę przy Twoim stole….tymczasem popatrzę na rybkę. Ślinka leci…

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: