Ciasto kruche jasne i ciemne

Poniższy przepis dostępny na nowej stronie – kulinarnamuza.pl

Ciasto kruche jasne, słodkie na tartę:

Składniki:

100g mąki krupczatki

150g mąki zwykłej

200g masła (zimne)

100g cukru pudru

1 jajko

Wykonanie:

Do średniej miski wsypujemy mąkę, masło pocięte na kawałki i cukier puder, mieszamy to na początku mikserem na niskich obrotach, aż masło zacznie łączy się z suchymi składnikami, później możemy zwiększyć obroty, żeby uzyskać konsystencję jak piasek, drobne granulki. Dodajemy jajko, trochę miksujemy, aż granulki się posklejają. Odkładamy mikser i ręką, lekko zagniatamy, tak aby za bardzo nie ocieplić ciasta. Formujemy z masy kulkę, owijamy folią lub wkładamy do plastikowej torebki i schładzamy w lodówce co najmniej 30 min. Po tym czasie ciasto możemy już z łatwością rozwałkować i dowolnie używać.

Uwagi do przepisu:

–        Kruche ciasto jest zwykle łatwe do przygotowania i nie powinno sprawiać  problemów. Jeśli jednak się zdarzają, to na etapie przygotowania, może być za rzadkie, zbyt kleiste i nie będzie dało się rozwałkować. Wtedy należy ciasto włożyć na dłużej do lodówki, lub jeśli nie jest to wina temperatury, można jeszcze troszkę zagnieść je z mąką. O drugim problemie dowiemy się dopiero niestety po upieczeniu, gdy ciasto nam popęka jak przesuszona pustynia, wtedy ciasto było zbyt zwarte i następnym razem trzeba delikatnie zmodyfikować konsystencję.

–        Jeśli kiedyś z braku czasu lub przez brak dostatecznego schłodzenia, przyjdzie Wam do głowy pomysł, żeby kruche ciasto wklepywać palcami w formę jak do szarlotki, proszę zaprzestańcie tego. Palce jeszcze bardziej ocieplą ciasto, mało tego, nie będzie ono równe jak po rozwałkowaniu, więc podczas pieczenia, w „nizinach” pozbiera się masło, które sprawi, że ciasto bardzo popęka i nici z naszego pięknego ciasta. Zrobiłam tak kiedyś z wielkiej desperacji i pod presją czasu i nic dobrego z tego nie wyszło…

 

Ciasto kruche czekoladowe:

Składniki jak do ciasta jasnego plus 3 łyżki kakao.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: