Biszkopt prosty i przyjazny- zawsze się udaje

Poniższy przepis dostępny na nowej stronie – kulinarnamuza.pl

Postanowiłam zacząć tego bloga serią z przepisami podstawowymi, których często się używa przy różnych okazjach. Przez jakiś czas będę prezentowała Wam bazowe ciasta do różnych wypieków.

Istnieje wiele przepisów na biszkopty, co rodzina to inna metoda. Nie wszystkie jednak się udają, o czym pewnie niektórzy z Was się kiedyś przekonali. Warto mieć w zanadrzu przepis, który oszczędzi nam czas i zapewni komfort, bo ten biszkopt zawsze pięknie rośnie i co najważniejsze, nie opada ani o milimetr. Także, już bez zbędnych słów- oto biszkopt perfekcyjny:

Biszkopt jasny:

Składniki na biszkopt w formie 20-24cm

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru lub 1/2 cukru pudru

5 jajek

szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijamy i dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając. Mąki trzeba przesiać, wymieszać dokładnie i stopniowo i delikatnie wmieszać w masę (drewnianą łyżką, lub na najniższych obrotach miksera). Dno tortownicy o wymiarach między 20-24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy 30- 40 min. aż włożony patyczek będzie suchy. Biszkopt zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostygnięcia, dopiero wtedy można oddzielić jego boki od formy no i oczywiście pokroić na poszczególne blaty.

Na zdjęciu mały 12cm. biszkopcik z 1 jajka według tego przepisu:)

Powodzenia!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: