Polędwiczki wieprzowe z cebulą

To jest wspaniały pomysł na szybką i bardzo smaczną kolację. Polędwiczki z cebulką, świeży, chrupiący chleb posmarowany prawdziwym masłem i może butelka piwa? Nic bardziej nie odpręża po całym dniu, niż sycący posiłek w miłej, niekrępującej atmosferze.

Składniki:

  • Półkilogramowa polędwiczka wieprzowa
  • 1-2 cebule, w zależności od wielkości
  • 1-2 ząbki czosnku, zależy jak intensywny
  • Sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Na początku smazymy na dość wolnym ogniu, żeby cebula zmiękła, później zmieniamy ogień na większy i jak cebule będzie szklista i lekko złocista, dorzucamy czosnek pokrojony w plastry i chwilkę razem z cebulą podsmażamy. Gdy cebula będzie miękka i złocista (ale nie brązowa), zdejmujemy cebulę i czosnek z patelni, zostawiając na niej tłuszcz, bo na nim będziemy smażyć mięsko. Polędwiczkę kroimy na plastry 1cm grubości i ugniatamy palcami (nie tłuczkiem). Wrzucamy ją na bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy… Nie wiem ile, krótko, jakieś 7 minut, ale po drodze, jak mięso będzie jeszcze jasne, wydzieli nam się płyn, który musi się wchłonąć, dopiero po tym etapie polędwiczki się przysmażą i zbrązowieją. Kiedy zaczną brązowieć, wrzucamy cebulę z czosnkiem, szybko razem przesmażamy, podsypujemy pieprzem i solą i już możemy podawać.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: