Najlepsza grochówka, bo mojej mamy i dziadka

Bez zbędnych słów- przedstawiam przepis na najlepszą grochówkę we wszechświecie. Przepis mojej mamy i dziadka, niezmiennie pyszny od lat.

Składniki:

• 0,3 kg grochu całego lub łuskanego
• 6 większych ziemniaków pokrojonych w kostkę
• 3 marchewki i duża pietruszka również pokrojone w kostkę, ale drobną
• wędzony boczek ze skórą około 40 dkg
• 1 większa cebula pokrojona w cienkie piórka
• łyżka stołowa majeranku
• łyżeczka papryki słodkiej, pieprz, sól
• 3 kopiaste łyżki mąki na zasmażkę.

Przygotowanie:

Groch przebieramy, myjemy i moczymy w ok. 5 litrach wody, najlepiej całą noc. Należy gotować w wodzie, w której się moczył, razem ze skórą odkrojoną z boczku (skóra odda zupie cały swój smak) i solą przez godzinę, na średnim ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę i dalej gotujemy. Możemy także dodać kostkę bulionu warzywnego. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni dodając cebulkę. Następnie wrzucamy podsmażony boczek z cebulą do gotującej się zupy. Jeśli podczas gotowania zupa stała się za gęsta, należy dolać przegotowanej wody. Teraz trzeba przygotować zasmażkę, przypalając na patelni mąkę na mocno złoty kolor, ciągle rozcierając drewnianą łyżką powstające grudki mąki. Do podpalonej mąki stopniowo dolewać zimną wodę i mieszać do uzyskania papki. Tak przygotowaną zasmażką zagęszczamy zupę. Teraz można dodać otarty majeranek, słodką paprykę i pieprz. Wszystkie przyprawy dodajemy według uznania, choć prawdziwa grochówka powinna być dość wyrazista i dobrze zagęszczona. Znalazłam gdzieś przepis, na grochówkę zabielaną śmietaną, ale nie polecam, grochówka nie lubi śmietany.

Uwagi do przepisu:

- Do zupy można dodać jeszcze łyżkę musztardy do smaku i doprawić gałką muszkatołową.

About these ads

6 komentarzy (+add yours?)

  1. anna orlik
    maj 02, 2013 @ 10:49:09

    Grochóweczka wyszła super wszyscy się zajadali super przepis dzięki

    Odpowiedz

  2. si
    sie 28, 2013 @ 18:37:49

    na ile osób jest ta grochówka???

    Odpowiedz

  3. najlepsza? lipa!
    lis 10, 2013 @ 08:44:29

    Grochówka bez czosnku, kiełbasy, wędzonki i do tego zapsuta mąka nie może być nazywana najlepsza. No chyba, że to max w kuchni na jaki stać matkę i dziadka. Grochówka jest gęsta dzięki GROCHOWIAK a nie mące. Dzięki Bogu, że matka nie słyszała o skrobi bo pewnie kisiel z zupy by zrobiła. Sugeruje zapoznanie sie chociażby z podstawami sztuki gotowania. Pozdrowienia dla mamy i dziadka.

    Odpowiedz

  4. maleńka
    gru 13, 2013 @ 15:24:00

    grochówka wyszła super:) jest pyszna :)

    Odpowiedz

  5. Miecio
    sty 10, 2014 @ 12:08:26

    Przepis na grochówkę; do w/w przepisu wprowadzam zmianę. Zamiast przypalonej mąki do zgęszczania /dla mnie nie zdrowej/ stosuję z torebki zwykłą zupę grochową w proszku. Grochówkę przyprawiam czosnkiem. Do przygotowania wywaru z jarzyn i wędzonki dodaję kawałek surowego mięsa np. łopatki lub żeberek. Po ugotowaniu rozdrobnione mięso dodaję do grochówki. Reszta jak w przepisie;
    Pozdrawiam smakoszy grochówki ; miecio

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: