Śledzie ze śliwką w oleju

Rodzinny przepis, bo od mamy:) Najlepszy na świecie śledzik, z delikatnym śliwkowym posmakiem.

Przepis na 5 płatów matiasa:

Składniki:

  • 5 płatów matiasa
  • 1 duża cebula
  • Śliwki ze spirytusu lub octu wg uznania
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki  octu
  • Pieprz mielony

Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez około godzinę.  Odlewamy wodę i kroimy płaty w romby (z jednego wychodzą cztery kawałki). Cebulę kroimy drobno w cieniutkie, krótkie paseczki. W szklance przygotowujemy zalewę z oleju, octu i pieprzu. Na dno szklanego naczynia, najlepiej zamykanego (może być słoik) wsypujemy trochę cebulki i układamy kawałki śledzika oraz kilka cząstek śliwek. Następnie znów cebulkę na nią śledzik i śliwki i tak powtarzamy czynność aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy przygotowanym olejem z octem i  zamykamy słoik. Wstawiamy do lodówki.  Śledzik jest gotowy po 24 godzinach.  Można go przechowywać dość długo bo około 10 dni, ale zwykle nie doczekuje takiej starości. Jest wyśmienity.

About these ads

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

%d bloggers like this: