Wspaniała potrawa jednogarnkowa, szybka i syta. Jest dobra również na drugi i trzeci dzień, co sprawia, że możemy przygotować więcej, jeżeli nie mamy czasu gotować.
Składniki na 8 porcji:
- 5 papryk w różnych kolorach (dobrze, żeby chociaż 2 były czerwone)
- Duża cebula
- 200g przecieru pomidorowego
- Nieduża cukinia
- Łyżka papryki słodkiej
- Papryka ostra tyle ile lubimy
- Pieprz i sól
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju w średnim garnku. Oczyszczamy teraz papryki z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli, kiedy ta się zrumieni. Smażymy paprykę razem z cebulką jakieś 5-7 minut. Gdy trochę zmięknie i puści sok dolewamy przecier i wrzucamy cukinię. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakieś 10 minut, aż cukinia stanie się sprężysta i można już podawać.
Uwagi do przepisu:
– To nie jest typowe leczo węgierskie, takie robi się tylko z cebuli, papryki i przypraw: papryki słodkiej, ostrej, pieprzu i soli. Ta warzywna podstawa, to tylko zaczątek prawdziwego węgierskiego leczo, gdyż żeby powstała cała potrawa, Węgrzy dodają jeszcze smażoną kiełbasę albo jajko, choć nigdy razem.