Spolszczone leczo

Wspaniała potrawa jednogarnkowa, szybka i syta. Jest dobra również na drugi i trzeci dzień, co sprawia, że możemy przygotować więcej, jeżeli nie mamy czasu gotować.

Składniki na 8 porcji:

  • 5 papryk w różnych kolorach (dobrze, żeby chociaż 2 były czerwone)
  • Duża cebula
  • 200g przecieru pomidorowego
  • Nieduża cukinia
  • Łyżka papryki słodkiej
  • Papryka ostra tyle ile lubimy
  • Pieprz i sól
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju w średnim garnku. Oczyszczamy teraz papryki z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli, kiedy ta się zrumieni. Smażymy paprykę razem z cebulką jakieś 5-7 minut. Gdy trochę zmięknie i puści sok dolewamy przecier i wrzucamy cukinię. Doprawiamy papryką słodką i ostrą, pieprzem i solą i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze jakieś 10 minut, aż cukinia stanie się sprężysta i można już podawać.

Uwagi do przepisu:

– To nie jest typowe leczo węgierskie, takie robi się tylko z cebuli, papryki i przypraw: papryki słodkiej, ostrej, pieprzu i soli. Ta warzywna podstawa, to tylko zaczątek prawdziwego węgierskiego leczo, gdyż żeby powstała cała potrawa, Węgrzy dodają jeszcze smażoną kiełbasę albo jajko, choć nigdy razem.

Dodaj komentarz